Zeptejte se policisty. Dnes na téma kamerový systém

Denně je potkáváme na ulicích a někdy nám určitě vrtá hlavou, proč policisté nepostupují tak či onak, zda mají pro některé zákroky zákonnou oporu či naopak proč nezasáhnou tvrději a rozhodněji. Možná vám to objasní náš nový seriál otázek a odpovědí s policejním nadporučíkem Michalem Strieborným, vedoucím oddělení Územního odboru Kladno. Pokud máte i vy dotaz, zašlete nám jej na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Potřebuje město Kladno z pohledu policisty více kamer snímajících dění v ulicích?

Bezpečnostní kamery. V současné době je jich tolik, že si jejich všudypřítomnost neuvědomujeme a bereme je jako nedílnou součást našeho života. Monitorují veřejná prostranství, jsou v obchodech, nákupních centrech, ve společných prostorách panelových domů, mnohé firmy mají svůj vlastní kamerový systém. Představují prevenci, neboť mnoho občanů odradí od protiprávního jednání již pouhá přítomnost kamery a v případě, že je čin spáchán, pomáhají odhalovat pachatele.

Městské kamerové systémy (dále jen MKS) jsou zřizovány obcemi. Při rozhodování o zřízení MKS je bráno v úvahu mnoho faktorů, mezi nimiž jsou především otázky, zda je nutné ho zřizovat, kdo ho bude obsluhovat, jeho finanční nákladnost, jeho další rozvoj, přínos pro město, bezpečí občanů a další. Koncepce MKS v Kladně je od prvopočátku velmi dobře zpracována a jednotlivé etapy na sebe plynule navazují.

Při dalším rozvoji MKS je třeba nejen nadále zodpovídat na výše uvedené otázky, ale je třeba brát v úvahu i lidský potenciál, tj. kolik monitorů zvládne ovládat jeden člověk tak, aby reagoval na dění, které kamery přenášejí.

Zde v Kladně MKS spadá pod Městskou policii Kladno. Policie ČR a Magistrát města Kladna mají však mezi sebou uzavřenou písemnou smlouvu a Policie ČR má oprávnění tzv. vytěžovat data z tohoto systému. Toto oprávnění vykonává skupina případových analýz při Službě kriminální policie a vyšetřování.

Kamery jsou umisťovány tam, kde dochází ke kumulaci osob a tím samozřejmě i k možnosti páchání trestné činnosti nebo porušování veřejného pořádku. Bezpečnostním sborům současně šetří lidský potencionál, neboť jeden policista zvládne monitorovat pomocí MKS více míst najednou on-line a policisté nebo strážníci mohou být využiti pro jinou činnost nebo na jiných místech. Díky velmi dobré spolupráci, která je mezi Městskou policií Kladno a Policií ČR, tak dochází k operativnímu vysílání hlídek, případně společných zákroků, v místech, kde je to potřeba. I díky MKS se podařilo doslova zachránit několik lidských životů, když operátor MKS zaznamenal potencionálního sebevraha na Sítenském mostě, který chtěl ukončit svůj život skokem do údolí. Ihned mohl vyslat hlídky k záchraně lidského života.

Co se týče možného zneužití záznamů z kamer, mohu občany našeho města ubezpečit, že oba bezpečnostní sbory vynakládají všechny zákonné prostředky, aby ke zneužití nedošlo. O velmi dobrém zabezpečení svědčí i fakt, že do současné doby nebyl ani jediný případ zneužití kamerových záznamů pořízených MKS.

Záznamy z kamer jsou používány jako důkazní prostředky pro trestní i správní řízení. I v této oblasti je třeba vyzdvihnout přínos MKS. Samotného pachatele často přítomnost bezpečnostní kamery neodradí od spáchání protiprávního činu, ale záznam z kamery velice často pomůže ztotožnit identitu pachatele a tím umožnit ho dle zákona potrestat. Zároveň záznam z bezpečnostních kamer velice často zachytí vlastní průběh děje, který se někdy liší od podávaného oznámení. Velmi často přijímáme oznámení o loupežných přepadeních, která se v průběhu prověřování ukazují jako účelově vymyšlená. Oznamovatel například prohraje větší finanční obnos na výherních hracích automatech a pak oznamuje loupežné přepadení, neboť musí mít nějakou výmluvu pro svojí manželku nebo přítelkyni, že přišel domů bez peněz.

Jako každá společnost i naše město se vyvíjí a rozrůstá. Jsou nová místa, kde dochází ke kumulaci osob, jsou nová místa, která jsou z nějakého společenského důvodu prospěšná, důležitá. Tím dochází i k požadavku na rozšíření MKS o další kamery. Nejde tedy o zhuštění počtu kamer na území našeho města, ale o rozvoj MKS o místa, která se vývojem společnosti stala prospěšná a vyvstala u nich potřeba zajištění bezpečnosti. I tato místa jsou pečlivě vybírána stejně jako dosud.

A ano, z pohledu policisty je potřeba rozvíjet MKS o nové kamery, které budou monitorovat nová místa a tím přispívat ke zlepšování života v našem městě.    


Počasí Kladno

Předpověď počasí