To je náš mazlík. Jack paní Heleny

V novém seriálu představujeme vaše mazlíky. S těmi totiž možná někteří z nás tráví více času než s většinou rodinných příslušníků. Minulý čtvrtek jsme v prvním díle představili stafordšírského teriéra Dobbyho, mazlíka publicistky Báry Liškové a hokejisty Davida Růžičky. Nyní jsme potkali Helenu Kafkovou, majitelku sedmadvacetiletého bílého valacha Jacka, o kterém říká, že je to koňský kříženec všeho možného.

„Nejvíc se blíží křížení velšského ponyho a araba,“ představuje Jacka paní Helena. „Sehnala jsem ho od známého kladenského handlíře, který ho před více než čtvrtstoletím přivezl z pastvin odněkud od Mladé Boleslavi. Od samého počátku žije s námi v Kladně u rodinného domu.“

Volba:  Chtěla jsem koně, a když mi Jacka přivedli, stála jsem před rozhodnutím ber, nebo nech být. Vzala jsem ho a okamžitě jsem si ho zamilovala. 

Cena: Koupila jsem ho i s postrojem za třicet tisíc korun, což podle mne bylo přiměřené.

Povaha: Zpočátku to byl vyhlášený kousavec. Vyznačoval se šklebením, když se kolem něj křičelo. Dnes je z něj mimo domov dobráček. Doma k němu cizí lidi nepouštíme. Je to hlídací kůň a je v tomhle směru lepší než pes.

Největší způsobená škoda: Vyražené okno, dveře, ničí zahrádku, na co na ní přijde, to sežere.

Nejraději jí: Mrkev, tvrdý chléb, speciální granule.

Kam s ním chodíme: Do lesa za Sletiště, kde na něm jezdím. 

Lékaře má: V Unhošti, a jezdil kdysi za ním kovář, který mu léta koval přední kopyta, až prohlásil, že není třeba ho kovat vůbec. Asi deset let chodí bez podkov.

Naučil se: Výborně tahá valník, kočár i sulku. Je šikovný.

Umí sám: Otevírá dveře, chodí k nám domů.

 „Řekne si o…“: Krmení. Vyžaduje ho třikrát denně v přesný čas. Když ho nemá, přijde a zařehtá.

Nejvíc překvapil: Když jsme se jednou probořili do bahnité díry a já se bála, že se utopíme, tak mne velmi překvapil, že nezmatkoval a pomalu dokázal z té šlamastiky vylézt.

Vztah ke zvířatům: Výborný. Snáší se doma se psem i kočkou. Jiné koně také má rád, ale koně nemusí bělouše, takže to s nimi nemá jednoduché. Jednou se s jiným valachem pokopali.

Zvláštní zvyk: Nemá. 

Člověka připomíná: Tím, že se rád mazlí…

Měsíční výdaje: Zhruba tisíc korun.

Kdyby nebyl on, byl by: Neumím si jiného představit.

Jan Murárik

kunpres

Přes čtvrtstoletí vodí svého Jacka kolem SK

kuntakhle

Takhle je potkáte téměř denně v lese


Počasí Kladno

Předpověď počasí