Jak se daří, hostinští? Flora je na zimu připravená

Stát zavedl směrem k hospodám různá opatření a nás zajímá, jak se mají hostinští v Kladně. Restauraci Original Flora v Kročehlavech, které se za minulého režimu říkalo „U vraha“ v souvislosti s proslulým vrahem Mrázkem, který nedaleko bydlel, provozuje Jiří Škrdlant.

Jak se vám daří?
V létě jsme i kvůli zákazu kouření přežívali. Pokud nemáte zahrádku, tak kuřáci k vám nezajdou. V deset večer, kdy nastane čas nočního klidu, tak se většina hostů ze zahrádky zvedne, zaplatí a jde pryč. Dřív se přesunuli dovnitř. Měli jsme oddělený kuřácký a nekuřácký prostor a nikomu to nevadilo. 

Odrazilo se to citelně na tržbách?
Je to opravdu znát. Nevím, co to pro mne jako hostinského bude znamenat s blížící se zimou. Doufám, že nic dramatického. Chci vydržet. Jsme na zimu připravení. Například jsem pořídil ohřívače vzduchu a deky pro kuřáky, kteří si půjdou v zimě ven zapálit. 

Může se stát, že začnete propouštět personál?
I to může nastat. Už jsem i v kuchyni a vařím. 

Je zákaz kouření jediná překážka, kterou musíte ve svém podnikání překonávat?
Rušení nočního klidu v souvislosti se zákazem kouření. To jde ruku v ruce. I když kuřáci venku nejsou hluční, tak se často stává, že lidé z okolních domů zavolají strážníky, aby zasáhli. 

Myslíte, že se kouření do hospod někdy vrátí?
Je to celosvětový trend a jakmile politici něco takového zakázali, tak to asi vracet zpátky nebudou.

Jaká je podle vás budoucnost pohostinství v Kladně?
Na to nedokážu odpovědět (usmívá se). 

Co byste dělal, kdybyste musel kvůli prázdné restauraci svou živnost zavřít?
Šel bych na pracák a sháněl bych se po místě výčepního. Baví mě čepovat pivo na hladinku. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí