Jak se daří, hostinští? „Zima nám kuřáky přivede,“ těší se Tomáš Rýva ze Shocku

Stát letos zavedl směrem k hospodám různá opatření, pro někoho třeba i překážky v podnikání, a nás zajímá, jak se v současné době mají hostinští v Kladně. Restauraci Shock vede se svojí ženou Tomáš Rýva.

Jak se vám daří?
Daří se všeobecně dobře, ale teď je znát, že se Kladno v létě vylidnilo. Chodí méně hostů. Ale to není nic nového. 

Čekal bych, že budete lamentovat nad protikuřáckým zásahem státu…
Měli jsme původně větší obavy z registrovaných pokladen než ze zákona proti kuřákům v restauracích. Sázeli jsme na to, že jsme stejně před ním měli plno v nekuřácké části. Ale pokladny nejsou pro nás žádný problém, na rozdíl od úbytku zákazníků kuřáků. Jsme znevýhodněni prostorem pro zahrádku, která před Shockem nejde kvůli úzkému chodníku vybudovat větší, než je. A kuřáci si přes léto vybírají restaurace, kde se jich na zahrádku vejde více. Nejhorší to bylo zhruba první tři týdny po vyhlášení zákona. Zaznamenali jsme úbytek kolem třiceti procent hostů. Byli zvyklí si dát k jídlu nebo okamžitě po jídle cigaretu, nebo večer k vínu či k pivu. Pořád se s tím srovnávají tak, že si vypijí, navečeří se, zaplatí a mizí. Ještě se to úplně nevrátilo do doby, kdy k tomu pití i jídlu delší čas poseděli. Nyní se k nám spousta z nich zase vrací. 

Co je vrací zpátky do Shocku?
Asi jinde zjistili, že nedostanou takovou kvalitu služeb. A vracejí se polední i večerní hosté. Učíme lidi si dávat cigaretu až po jídle (usmívá se). 

Stává se vám, že zákazníci pod záminkou kouření venku mizí bez placení?
Zatím jsme nikoho takového neřešili. 

Jsou další překážky ze strany nových vyhlášek a zákonů, které vám výrazně znepříjemňují podnikání?
Je to hrozba finančního postihu pro provozovatele restaurace i zákazníka, který se zapomene a s cigaretou ven vyjde i se skleničkou alkoholu v ruce. Policisté můžou dát pokutu nejen jemu, ale i nám. Tohle nejde dokonale ohlídat. Podobně jako u každého nedokážeme odhadnout, jestli mu už druhé pivo nemůžu natočit, protože bude podnapilý. Někdo nesnese ani to jedno… 

Je naopak vůči hostinským nějaká novinka, kterou si pochvalujete, která vám podnikání usnadňuje?
(usmívá se) O ničem takovém nevím…

Máte v současné době v tomto oboru dostatek volna na regeneraci sil, berete si dovolenou?
Snažím se mít volno, ale mám ho dostatek, když jsem v práci i v neděli, byť ten den máme zavřeno? Je to složité. 

Umíte si představit, že se budete živit něčím jiným?
Nevím, kam bych nastoupil jako zaměstnanec a uživil rodinu.

Obáváte se zimy, která patrně způsobí, že kuřáci spíše zůstanou doma, nebo někde v kuřárnách zbudovaných u hostinců?
Nebojím, já se na tuhle první zimu s protikuřáckým zákonem těším. Lidé se podle mne totiž do té doby naučí, jak zůstat v hospodě a ovládnout chuť na cigaretu. První takový náznak se u nás objevil, když prší nebo se citelně ochladí. Máme rázem víc hostů, než když je hezky. 

Museli jste kvůli posledním novinkám v zákonech propouštět?
Lehce jsme stav personálu snížili. Je těžké sehnat opravdu kvalitní kuchaře. Blízkost Prahy a platů v metropoli , to je velké konkurence. Ale nestěžujeme si. Personál máme velmi kvalitní. Spíše postrádáme pomocné síly na úklid nebo mytí nádobí. Takové lidi vítáme s otevřenou náručí.

Kam směřuje kladenské pohostinství?
Jsou restaurace, které úroveň pohostinství v Kladně zvedají na vyšší kvalitu. Ale pořád je tu mnoho obyčejných hospod, které příliš vysokou úroveň nemají, přesto je navštěvuje početná klientela. Obě úrovně v Kladně své místo mají. Naštěstí je i hodně zákazníků, kteří jdou za dobrým jídlem a pěkným prostředím.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí