Osobnosti školních lavic. Matěj Krsek: Před sportem dávám přednost studiu

I když chodí na základní školu, či v Kladně studují, nemusejí čekat, až jednou vyniknou ve světě dospělých. Už nyní jsou, alespoň dle vedení svých škol, výraznými osobnostmi. V našem tradičním seriálu do konce školního roku některé z nich představíme. Sportovní gymnázium Kladno reprezentuje atlet Matěj Krsek (18).

Studujete sice na Sportovním gymnáziu Kladno, ale běžné gymnázium. Proč jste jako talentovaný sportovec zvolil tuto variantu?
Viděl jsem na svém bratrovi, že mu sportovní gymnázium pomáhá hlavně po sportovní stránce, studium jako takové mu ale neprospívalo. Po této zkušenosti raději upřednostňuji studium před sportem. 

Bylo to na prospěchu znát?
Až do druháku jsem prospíval s vyznamenáním, letos mám poprvé trojku. Takže pořád dobrý (usmívá se). 

Vy jste si jeden čas k atletice přidal volejbal a se školním týmem jste měli úspěchy. Jak vznikl?
Něco jsme vyhráli (směje se), to je pravda. Měli jsme k tomu předpoklady, protože většina z nás hrála nebo hraje volejbal na vyšší úrovni, než je obvyklé na středních školách. Náš tým se dal dohromady jednoduše. Na školu dorazila pozvánka na turnaj a naši tělocvikáři vybrali dle jejich uvážení nejlepší volejbalisty. Dva hráči z našeho týmu, Adam Kozak a Michal Roháček, jsou členy české reprezentace a další, Martin Blažek, hraje volejbal za kladenské áčko. Já jsem se díky tomu dostal k závodnímu volejbalu, o kterém jsem už předtím nějakou dobu uvažoval. Měl jsem potřebu atletiku obohatit o jiný sport. Dokonce jsem uvažoval, že atletiky nechám úplně. Volejbal jsem nakonec jednu sezonu nad atletikou upřednostnil. V současné době jsem se zase naplno vrátil k běhání. Poznal jsem, že mně vyhovuje spíše individuální sport. 

Váš druhý bratr hraje fotbal v divizi za kladenský SK. Kopaná vás nelákala?
Na základní škole jsem se fotbalu věnoval, ale zalíbila se mi víc atletika. 

Čeho v atletice chcete dosáhnout?
Dlouhodobé cíle nemám žádné. Nicméně letos chci splnit limit na čtyřstovce pro mistrovství Evropy juniorů, které se uskuteční v létě ve finském Tampere. Měl bych zaběhnout čas aspoň 47,12 sekundy. K tomu mi schází zhruba půl vteřiny, což se dá do konce června dohonit. 

Příští rok byste měl maturovat. Co vám dává sportovní gymnázium?
Mám ke studiu i sportu ze strany školy vše, co potřebuji. Učitelé mně vycházejí vstříc.

Jan Murárik

krsekvolejbal

Volejbal už je minulostí

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí