Kladenští Němci: David Stieler není na servis náročný

Mnoho kladenských sportovců, v drtivé většině hokejistů, odešlo do Německa za lepšími podmínkami. V malém seriálu vám představujeme vybranou sedmičku. V současné době to z kladenských hokejových odchovanců dotáhl nejvýše David Stieler (30). S německým občanstvím hraje první ligu za klub Augsburger Panther. 

Co se německým občanstvím ve vašem sportovním životě změnilo?
Tolik se toho zase pro mě nezměnilo. Dostal jsem příležitost hrát nejvyšší německou soutěž a občanství mně pozici v ní ulehčilo. Klub se mnou v sestavě se už nemusí ohlížet na to, jestli jsem cizinec a může podepsat dalšího hráče z ciziny. 

V nejvyšší lize máte za sebou druhou sezonu. Je před vámi ještě široká perspektiva jak výkonnostního, tak finančního růstu?
Loni jsem podepsal smlouvu na dvě sezony. V městě se nám s manželkou líbí, klub je na velmi dobré úrovni. Jsme spokojení.  Ale pořád cítím, že je přede mnou šance, i při troše štěstí, dostat se do bohatších německých klubů z Berlína, Mnichova či Kolína nad Rýnem. Když to nevyjde, zůstanu rád tam, kde jsem. 

Myslel jste si s německým pasem na jejich reprezentaci?
Jsem realista a na reprezentaci Německa jsem nemyslel. Dostávají v ní šanci mladší hráči, což je pro německý hokej jen dobře.

Měl zisk stříbrné olympijské medaile z hokejového turnaje na německý hokej výrazný dopad?
Jenom se potvrdilo, že se v Německu nehraje špatný hokej. Vždyť většina hráčů v reprezentaci na olympiádě pocházela z domácí ligy. Ta si postupem do finále získala ještě větší respekt. 

Je o hráče ve vašem klubu postaráno také na maximální úrovni?
Nemůžu si ani trochu na nic stěžovat. Na hokejový servis nejsem nijak přehnaně náročný. Mimo hokej nám klub dal zdarma k dispozici hezký byt a auto. Benzin si platím (usmívá se).

Zůstanete v německém hokeji jednou třeba jako trenér mládeže?
O tom v současné době nepřemýšlím, ale kdyby se v Německu kolem sportu pro mne naskytla zajímavá příležitost, zřejmě bych ji neodmítl. 

Jan Murárik

Foto: sport-in-augsburg.de


Počasí Kladno

Předpověď počasí