„Kladenští Němci“: Bílek podepsal dvě sezony

Mnoho kladenských sportovců, v drtivé většině hokejistů, odešlo do Německa za lepšími podmínkami. V malém seriálu vám představujeme vybranou sedmičku. Chuť do hokeje Vítězslav Bílek (34) prý opět získal až letos, kdy dohrával minulou sezonu v Německu. 

V Německu jste si zahrál poprvé v životě. Ovšem odcházel jste tam nečekaně rychle z Litoměřic. Kdo vám tak bleskově angažmá domluvil?
Hráčský agent Martin Ančička, se kterým mám výborný vztah, mi našel angažmá v Rosenheimu a s Litoměřicemi jsem byl dopředu domluvený, že mě pustí i v rozehrané sezoně. Jsem rád, že to takhle dopadlo. Německo jsem chtěl zkusit a teď to vypadá, že tam svou kariéru i ukončím. Mám před sebou velkou motivaci, protože máme cíl postoupit.

Jak se o vás v klubu třetí nejvyšší německé soutěže starají?
Odehrál jsem jen tři měsíce a hned mně dali možnost angažmá prodloužit. Podmínky pro hokej i život mimo něj tam jsou z mého pohledu velmi dobré. Jsem v klubu vedený jako zaměstnanec a jediné výdaje mám za jídlo. Příjem mně daní. Od další sezony se do Rosenheimu stěhuji s celou rodinou. Výhody se s podmínkami v našem hokeji nedají srovnat. 

Požádáte o německé občanství, které vám jako sportovci přinese další nesporné výhody?
Myslím, že můžu požádat po čtyřech letech, takže když tam tak dlouho vydržím, třeba o něj požádám. 

Prorazil jste jazykovou bariéru?
Dorozumím se anglicky a pouštím se do němčiny, abych dokázal komunikovat s trenérem. 

Nelitujete, že jste z české ligy nešel do Německa mnohem dříve?
Nelituji. To bych třeba nezažil skvělou sezonu v kladenském útoku s Davidem Stachem (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí