Kateřina Houšková: Pomáhat lidem je pro mě posláním

Je jedinou řidičkou za volantem kladenských sanitek, které převážejí pacienty. Kateřina Houšková (38) svou práci miluje, i když slabším ženám ji nedoporučuje.

Když jsme usedli k rozhovoru, skončila vám noční směna na dispečinku a v té další zase usednete za volant sanitky. Co vás přivedlo k téhle práci?
Před šesti roky jsem vyměnila vedoucí pozici v obchodě se sportovním zbožím za práci, kterou jsem podvědomě asi chtěla vždycky dělat. Nesmírně mě to baví. Mám docela páru, takže mi nevadí vynášet pacienty do pater. V současné době si při práci zvyšuji kvalifikaci na řidiče záchranky, ale ještě nejsem rozhodnutá, že tuhle naši skvělou partu na sanitkách chci opustit. Mám kolem sebe fantastické kluky a já se mezi nimi cítím naprosto rovnocenná.

Objevila jste v sobě samaritánství? Bez toho asi nejde dělat takovou práci dlouho…
Ano, jsem samaritán. Vozíme i stálé pacienty a já si k nim vytvořila jistý vztah. Když vím, že nějaká babička žije sama a moc toho už nezmůže, ráda ji mimo svou práci vypomůžu. Pomáhat lidem je pro mě posláním. Pocit, že jsem někomu pomohla, udělala radost, je nepřekonatelný.

Bolí vás po směně za volantem a s pacienty celé tělo?
Už jsem si zvykla. Sílu i fyzičku jsem asi dostala do vínku v genech. Do posilovny nechodím.

Čím se ve vaší práci liší doba předcovidová od současné, kromě toho, že jezdíte ve „skafandrech“, rouškách a v rukavicích?
Lidi mají strach. V počtu jízd rozdíl nepociťuji. Jezdit v obleku beru jako odtučňovací kúru (směje se).

Prodělala jste covid?
Ne. Je až neuvěřitelné, že za celou dobu, kdy se s koronavirem potýkáme a dennodenně jsme ve styku s nakaženými pacienty, u nás touhle infekcí onemocněli jen tři kolegové. Je fakt, že se pečlivě chráníme. Všem pochybovačům o covidové hrozbě bych přála exkurzi na infekčním oddělení… Tohle opravdu není chřipečka!

Jste po očkování?
Jsem. Šli jsme se očkovat všichni od sanitek. Obecně nejsem zastánce očkování, ale v tomhle případě jsem ani chvilku neváhala.

Doporučila byste vaši práci ženám?
Pokud nejsou opravdu fyzicky zdatné, tak ne. Nosit, i když ve dvou, sto padesátikilového nemohoucího pacienta několik pater v domě bez výtahu, není žádná legrace. Já nikdy nebyla křehká dámička (směje se).

Poslední otázkou odbočím od tématu. Jste dcerou bývalého kladenského hokejisty, čtyřnásobného mistra ligy, Jana Novotného. Máte ráda kladenské Rytíře?
Kladenský hokej miluju. Od malička, když ještě táta hrál, jsem často trávila čas s ním v kabině. Na Rytíře jsme chodily s mou sestrou a našimi dětmi pravidelně. Už aby nás tam zase pustili. Fandíme i máme rády tu pravou hokejovou atmosféru s kelímkem piva a párkem (směje se).

Jan Murárik

ridickadispe
Když nesedí za volantem, usedne do křesla dispečerů (fotografie je z období bez povinné roušky)

ridcikapivo
Se sestrou a dětmi vyrážejí na hokej za sportem i atmosférou

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí