Ředitel kladenské nemocnice: Chci věřit, že covid u nás tento víkend kulminuje

Oblastní nemocnice Kladno včera vyhlásila stav hromadného postižení osob. Dala tím na srozumitelnou, že je na hraně s péčí o těžké covidové pacienty. V rozhovoru ředitel nemocnice Jaromír Bureš říká, co to v reálné podobě pro pacienty znamená.

Mají tuto informaci pacienti chápat tak, že jste bez volných lůžek pro těžké případy zasažené covidem-19?
U jipových lůžek jsme na hranici personálního vybavení. Cítil jsem potřebu vyslat signál společnosti, že skutečně jedeme na hraně. Ve čtvrtek ráno jsme registrovali téměř devadesát covidových pacientů, z toho třináct na ventilátorech. Netvrdím, že když bude hůř, že se s tou situací nepopasujeme.

Překládají k vám nemocnice v blízkém okolí Kladna své covidové pacienty?
Nepřekládají se. Všichni jedeme nadoraz, ale ještě pořád sami.

Když se v těchto dnech ze spádových oblastí do vaší nemocnice najednou nahrnou těžcí covidoví pacienti, co s nimi bude?
Rozšíříme lůžkový fond a budeme se snažit o ně pečovat. Ale i to má své hranice. Pozastavili jsme v nemocnici kvůli tomu plánované výkony, abychom mohli uvolnit personál pro covidovou část. Fungujeme pouze v režimu akutních případů, které odložit nelze. Chce se mi věřit tomu, že s covidovými případy v těchto dnech, tedy i o tomto víkendu, kulminujeme. A chce se mi věřit, že příští týden začnou čísla klesat. Mohu se samozřejmě mýlit.

Do jak vysokých čísel s covidovými lůžky můžete jít?
Nedokážu říct. Dopředu nevím, jak nemocný bude personál. Jaký typ zdravotníků budeme mít k dispozici a v jakém počtu. K ventilátoru nemůžete postavit běžnou sestru… Ale, jak jsem řekl, uděláme všechno pro to, abychom to pokryli, a aby léčba pacientů měla pozitivní vývoj.

V sousedství areálu nemocnice, v bývalém plicním pavilonu, máte zřízené Očkovací centrum. Tento týden jste měli navýšit denní počet očkovaných na pět set. Povedlo se?
Pohybujeme se lehce pod pět set osob. Očkujeme plynule, bez problémů.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí