Jaromír Bureš: Symbióza s městem, které nám pomáhá, funguje velmi dobře

Kladenská nemocnice ošetřila v druhé velké covidové vlně přes patnáct set pacientů. V současné době má, stejně jako drtivá většina dalších českých nemocnic, od koronaviru oproti uplynulému období klid. A právě o dopadu nejtěžší koronavirové zátěži na nemocnici jsme si povídali s jejím ředitelem Jaromírem Burešem.

Jak jste přežili druhou vlnu covidu?
Prvního pacienta s covidem v druhé vlně jsme přijali devatenáctého srpna. Od toho den čísla rychle narůstala. V nejvyšší křivce jsme každý den hospitalizovali ke stovce těchto pacientů. V té době jsme provozovali pět oddělení s covidovými pacienty.

V současné době je klid?
V květnu začala křivka strmě klesat. Dnes máme lůžka pro covidvé pacienty jen na infekčním oddělení v pavilonu B. V těchto dnech jsme hospitalizovali čtyři pacienty s covidem.

Kolik vašich zaměstnanců v tom těžkém období najednou covidem onemocnělo?
V jeden okamžik to bylo sedmdesát lidí z téměř patnácti set zaměstnanců. Domnívám se, že i v té době bylo promořeno daleko více lidí. K tomu je nutné připočíst jinou nemocnost zaměstnanců a matky, které musely zůstat s dětmi doma, protože nefungovaly školy. Práce s covidovými pacienty je velmi náročná nejen fyzicky, ale především psychicky. Zvláště pak na JIP, kde se více umíralo. Obdivoval jsem, co všechno je náš personál v nemocnici schopný zvládnout a patří mu za to můj velký dík.

Odcházel zdravotnický personál kvůli pracovní covidové zátěži?
Neodcházel, nicméně cítím v něm obrovskou únavu...

Odpočinou si nyní v porovnání s covidovou zátěží?
Bohužel moc ne. Musíme dohnat období, kdy jsme nemohli provádět plánované výkony. Na jednu stranu bych byl moc rád, aby si personál odpočinul, protože nevím, co nás čeká na podzim, na druhou stranu musíme docela dost dohánět. Do toho se blíží prázdniny a s nimi dovolené...

Máte vyřešené dovolené personálu Očkovacího centra, aby nemuselo omezovat počet vakcinací?
Spoléhám na to, že prázdniny projdeme bez potíží i bez snížení komfortu pro pacienty i personál centra. Symbióza s městem, které nám personálně pomáhá v administrativní části, funguje velmi dobře. Nemocnici to hodně pomáhá. I díky spolupráci s městem je za námi přes čtyřicet šest tisíc proočkovaných lidí.

Jste připravení na možnou třetí velkou vlnu covidu?
To se pozná, až tady bude. Každopádně náš zdravotnický personál se už dokáže plně pohybovat v infekčních odděleních a o pacienty, zvláště o ty na ventilacích, velmi kvalitně postarat. Budeme na tom lépe, než v uplynulých dvou vlnách.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí