Monika Horová: Do optimálního stavu nám chybí deset lidí

Loni v červnu nastoupila do vedení Městské policie Kladno poprvé žena. Monika Horová většinu svého velitelského času prožila v období covidových zákazů. Ty se nyní z naší společnosti pomalu vytrácejí.

Co v současné době městská policie řeší v ulicích Kladna nejvíc?
Bezdomovce. S přibývajícím teplem se shlukují v centru města na lavičkách. Podle našich poznatků bezdomovců v Kladně přibývá. Jsou mezi nimi lidé z různých koutů republiky. Často sem přijdou za prací, a když jim skončí, nemají třeba peníze ani kam jít.

Zlobí své okolí?
Zlobiví nejsou, ale dávají o sobě vědět po požití alkoholu.

Jak je na tom Kladno s trestnou činností?
Malinko se snížila. Je to důsledek covidu. Spousta lidí zůstávala doma, pohyb venku byl omezen. S rozvolněním a otevřením restaurací se kriminalita možná trochu zvedne, což je v tak velkých městech jako je Kladno běžné.

Udávalo se v době covidových restrikcí?
Udávalo. Bylo znát, že lidé tráví doma více času a více si všímají dění kolem sebe. Upozorňovali, že se scházelo více lidí než se smělo. Stěžovali si, že si někde povídají po desáté hodině, že je hluk... Ale například s porušováním uzavření restaurací až takový problém nebyl.

Nyní se i v Kladně dostává život do běžnějších kolejí. Máte dost strážníků, aby obsáhli dění v celém městě ve dne i v noci?
Situace s počtem strážníků se zlepšila. K optimálnímu stavu nám chybí zhruba deset nových lidí. Kdyby se k městské policii přihlásili, byla bych nadmíru spokojená. Spokojená jsem také ale s tím, že nikdo v poslední době neodešel.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí