Hlaváč dosáhl na olympiádě cíle

„Mám cíl, dojít na olympiádě do cíle,“ řekl v rozhovoru pro Vaše Kladno kladenský chodec Vít Hlaváč před odletem na olympiádu v Tokiu. Svou metu dnes v noci splnil.

Vít ve své olympijské premiéře došel na 43. místě, jeho reprezentační kolega Lukáš Gdula dokončil trať o tři příčky níže předposlední. Závod nedokončilo dvanáct startujících.
Někomu se může Vítem vyslovená meta zdát jako malý cíl pro tak významný podnik, jakým je olympiáda. Musíme vzít v potaz, že v Japonsku nyní panují vedra vysoko přes 30 stupňů Celsia. A chodci v těchto klimatických podmínkách šli závod na 50 kilometrů. Aby přeci jen nebyli vystaveni největšímu žhnoucímu peklu asfaltové trasy, startovali v půl šesté místního času. Vstávat proto museli po druhé hodině v noci, nasnídat se a v půl čtvrté odjet autobusem na místo závodu.
Poté zdolávali pětadvacetkrát okruh v délce dvou kilometrů. Po každém jeho zdolání měli na svém stanovišti připravené občerstvení. K tomu mohli využít další čtyři stanice s vodou a iontovými nápoji. „Obvykle si chystáme pití do čtyř lahví, které odhazujeme a znovu používáme. Sbírání lahví ale tentokrát z hygienických důvodu není povoleno, máme tedy připraveno pití do čtyřiadvaceti půllitrových lahví, ve kterých máme zhruba dvě deci iontového nebo energetického nápoje. Závod bude specifický horkem a vysokou vlhkostí vzduchu. Abychom se během závodu ochladili, budeme používat čepice a nákrčníky s ledem, které jsme si doma připravili,“ uvedl Hlaváč krátce před startem pro Vaše Kladno.
Vítěz Dawid Tomala z Polska zdolal trať za 3.50:08. Vít Hlaváč prošel cílem v čase 4.15:40 hodiny. To je zhruba padesát minut na deset kilometrů. Zkuste tak rychle běžet...

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí