Mariya: Tu a tam ještě zaslechnu poznámku, že jsem Ukrajinka

Mariya Kostyuk (46) řídí ve firmě ČSAD MHD Kladno Arriva čtrnáct roků autobus. Kvůli přízvuku prý tu a tam stále ještě slýchá štiplavou poznámku na svůj původ. Letos se svým manželem dostanou české občanství.

Když jsme spolu pro Vaše Kladno hovořili před šesti roky, zaujalo mě, že vám vyhovuje vstávat každý den ve tři hodiny ráno a poté se radovat z práce za volantem. Změnilo se na vaší radosti?
Nezměnilo se nic, dnes se ze své práce raduji ještě víc (usmívá se). Jsem totiž zkušenější a víc si ji dovedu vychutnat. Takže pořád mě těší dělat stálou ranní, i když to obnáší vstávat v zimě v létě ve tři hodiny ráno. Odpoledne mám volná a užívám si rodinu i koníčky. Chodím plavat do Aquaparku, pletu ponožky, hodně čtu knihy. Jsem spokojená a šťastná.

Před těmi šesti roky jste práci řidičky autobusu ženám doporučovala. Podle toho, co teď říkáte, jste názor asi nezměnila...
Je to krásná práce, věřte mi. Ženy se, mimo jiné, podle mne stávají díky téhle práci sebevědomější. A ohodnocení nás řidičů se v ČSAD o doby, kdy jsem do podniku nastoupila, zvýšilo dvakrát.

Změnilo se za tu dobu chování cestujících?
Většina je stále slušná, připadá mi, že jsou vlídnější. Když přeci jen má někdo potřebu být na mě hrubší, nadávat, tak mu odpovím v klidu. Nerozčiluji se (usmívá se). Na urážky nereaguji.

Dovolují si, protože jste žena?
Možná, ale reagují hlavně na můj přízvuk. Tu a tam ještě zaslechnu, že jsem Ukrajinka, ať se vrátím, odkud jsem přišla...

Jak si můžou být jistí, že jste podle přízvuku zrovna Ukrajinka?
Někdo jen tak hádá, někdo mě možná viděl v médiích a pamatuje si to...

V současné době je kvůli ruské invazi na Ukrajinu vaše národnost skloňována celé dny. Co se vám honí teď hlavou, když pomyslíte, co se ve vaší vlasti děje?
Smutek. Neustále myslím na příbuzné, na to, jaký bude mít válka konec. Příbuzné mám v západní části země. Tam ještě není tak strašlivá situace jako v Charkově nebo v Kyjevě. Přesto válku intenzivně pociťují i tam. Ani oni nevědí, co bude zítra...

Váš manžel rovněž pochází z Ukrajiny. Ve vaší zemi vyhlásili mobilizaci. Šel by bojovat?
Je po operaci, ale kdyby nebyl, bojovat by šel! A to je mu dvaapadesát roků. Je velký patriot.

Myslíte, že v Ukrajině ruská vojska zůstanou i po příměří?
Netuším. Doufám, že od nás ruská vojska odjedou a nechají nás být.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí