Maminka Jana bojuje o život

Měla krásnou rodinu, z které jí zbyly oči pro pláč a malý syn. Když už si myslela, že všechno zvládnou nějaký čas sami, udeřila zákeřná rakovina. Kromě tahanic o majetek nastal další, mnohem náročnější i bolestivější boj o holý život. Mladá maminka z Hostouně ho nevzdává a pevně věří, že se vše jednou v dobré obrátí. Tváří týdne je Jana Šecová (35).

Kdy jste poznala, že s vaším tělem není vše, jak má být?
Mám rakovinu tlustého střeva, která se začala projevovat na první pocit běžnými, ale neobvykle častými průjmy. Přičítala jsem to nějakému jídlu. Myslela jsem si, že je to průvodní jev stresu, který jsem kvůli soukromým problémům prožívala, tak jsem polykala endiaron. Rozváděla jsem se a doma jsem neměla klid. Vysadila jsem smažená jídla i stravu s lepkem, ale nic nepomohlo. Loni v září se u mě stupňovaly bolesti břicha. Lékaři z krve nic nezjistili. V listopadu už byly křeče v břiše nesnesitelné. Ve stolici jsem objevila množství krve.  

Napadlo vás hned, že by to mohlo být to nejhorší?
Vůbec ne. První, co mne napadlo, byl prasklý vřed z těch stresů. Když se bolesti nedaly vydržet, jela jsem do Kladna na pohotovost a do týdne mi zjistili rakovinu tlustého střeva s ložiskem v blízkosti konečníku. Vyšetření na CT pak ukázalo, že se rakovina rozlezla do střev a zasáhla játra.  

Poznala jste potíže se střevy dotekem konečníku?
Nepoznala. Praktická doktorka mne vyšetřila i prstem a bolest jsem tímhle způsobem prohlídky žádnou necítila. V současné době jsem po operaci střev i jater, ale metastázy se do jater vrátily… 

Operace střev se povedla?
Povedla a jsem velmi vděčná doktoru Pýchovi z kladenské nemocnice, který mne operoval tak šikovně, že jsem nemusela mít vývod. Přitom prognóza zněla, že na osmdesát procent vývod dostanu. 

Říkal vám, z čeho mohla rakovina propuknout?
Velkou „zásluhu“ na ní má podle lékařů stres. Samozřejmě k tomu přispěla i životospráva, která nebyla vždycky v mém případě ideální. Dnes si vyčítám, že jsem třeba smažák nebo grilované maso zapíjela kolou. Takhle jsem se nestravovala denně, ale dávala jsem si i taková jídla. V rodině navíc k takové rakovině máme dispozice. Babička s dědou na ni zemřeli. Ale jim bylo přes sedmdesát… 

Co byste udělala jinak, kdybyste mohla vrátit čas?
Ráda bych apelovala na všechny, aby ani blbý průjem či neobvyklé bolesti břicha nepodceňovali, nechali se vyšetřit a nebáli se jít i na kolonoskopii. Je to důležité! Člověk si může myslet, že je mladý a nemůže ho rakovina tlustého střeva potkat. Omyl!  

V jaké fázi léčby se nacházíte?
Chodím na chemoterapii. Když zabere a metastázy, které už začínají pronikat do kostí a pánve se zastaví, půjdu na ozařování a další operaci. V kladenské nemocnici u doktora Pýchy jsem s péčí spokojená. Zachránil mi život. 

Stresy v soukromém životě pominuly?
S exmanželem jsme sice rozvedení, ale v současné době se hádáme o můj dům. Trvá na tom, že ho musím z něho vyplatit. To mně na klidu nepřidává. Kdysi jsem dům dostala jako dědictví a polovinu jsem v dobré víře na manžela napsala. Bohužel, pracuji v internetovém obchodě a nemůžu kvůli nemoci vzít další práci, abych na vyplacení našetřila… 

Máte založené transparentní konto. Jak vzniklo?
Založily mi jej moje sestra s kamarádkami. Aniž bych o tom věděla, tak všechno potřebné vyběhaly a konto založily. Dostaly vynadáno (pláče), protože si myslím, že jsou na tom lidi i hůř a konto třeba nemají. Na druhou stranu jsem samozřejmě velice ráda, jak se o mě holky starají. 

Jan Murárik

Číslo konta, na které lze Janě přispět: 115- 7101200257/0100

janasesynem

Jana se svým sedmiletým synem

janasbirka

Osvědčení o konání sbírky

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí