Jan Blumenstein: Nad moderní zařízení řadím náš vynikající personál

Oční oddělení patří už roky k vyhlášeným pracovištím Oblastní nemocnice Kladno. Plně obstojí v konkurenci podobných zařízení v celé republice. Tomu kladenskému velí primář MUDr. Jan Blumenstein (58), naše Tvář týdne.

Vaše oddělení má vynikající pověst. Čím si ji podle vás zasloužilo?
Samozřejmě mě to těší, ale jsem přeci jen na druhé straně té pomyslné barikády, takže nevím, z čeho a kde ve veřejnosti dobrá pověst vznikla. Jsme si ale vědomi, že nikdy nemůžeme uspokojit každého a úplně všechny. Musíme se totiž věnovat závažnějším potížím našich pacientů, než je „předepisování brýlí“. Pacientů s takovým požadavkem v poslední době u nás velmi přibývá. Suplujeme často jejich očního lékaře a od toho nemocnice není. Proto množství takových pacientů odmítáme. Takřka každý člověk v určitém věku potřebuje brýle, ale kvůli nim ještě nemusí chodit do nemocnice. Na to nemáme zdravotnickou kapacitu. Naše oddělení je určené pacientům s potížemi, s kterými ho jinde nevezmou, protože mu nepomůžou tak, jako máme možnost pomoct my. 
Ale vrátím se k odpovědi na vaši otázku, z které jsem trochu odbočil. Domnívám se, že pověst, o které hovoříte, vznikla díky personálu našeho oddělení. Já jsem s ním velice spokojený. Je vzácné, jak jsme si sedli, že nám to tak skvěle klape. A pociťují to i pacienti, s kterými náš personál jedná vstřícně a příjemně. Přitom naši lékaři v tom velikém zápřahu by na pacienty potřebovali mnohdy mnohem více času. Stěžovat si nemůžu ani na vybavení oddělení či na vedení nemocnice, které nás v ničem neomezuje. 

Co je v péči o pacienty tím nejlepším ve vašem oddělení?
Operace šedého zákalu. Ovšem podle mého názoru v Česku, nejen u nás, je tohle v současné době nejčastější operace napříč lékařskými obory. V Kladně jich za rok operujeme až patnáct set. V menším množství děláme zelené zákaly. Staráme se o pacienty s onemocněním sítnice, třetím rokem provádíme například náročnější operaci onemocnění sítnice, kterému se říká vitrektomie. Zjednodušeně řečeno třemi drobnými otvory operujeme ve sklivci i na povrchu sítnice. Pečujeme o diabetiky, jichž bohužel příliš neubývá. Provádíme zákroky při nádorech víček, nádorů v oblasti obličeje, k tomu patří plastické výkony. 

S jakým největším mýtem v oftalmologii jste se u nás setkal?
Co mě v téhle souvislosti okamžitě napadne, je mýtus, že se zelený zákal nedá operovat. Glaukom se nedá funkčně zlepšit. Ovšem někdy se operovat musí, aby se dál nehoršil. 

A také se říkávalo, že čtení při nedostatečném světle zrak zhoršuje. Například ve vaší kanceláři je velmi šero…
(usmívá se) S tím já si nedělám starosti…

Co vašemu oddělení chybí ve vybavení, aby se posunulo do špičky nejmodernějších zařízení v republice?
V době, kdy jsme „nic“ neměli, jsem si myslel, že je kvalita oddělení na nejmodernějším vybavení závislá. To bylo v době těsně po revoluci. Dnes si myslím, že úplně všechno nejvíc závisí na kvalitním personálu. U nás takový máme a jsem rád, že od nás lékaři ani sestry neodcházejí za lepším. Registrujeme pouze přirozenou personální cirkulaci. Erudici a lidskou kvalitu našeho personálu nadřazuji nad špičkové zařízení. Co se vybavení týká, tak se těším na nové prostory po rekonstrukci části nemocnice, ve které sídlíme. Rád bych si v nových prostorách stavebně „ušil“ oddělení takzvaně na míru (usmívá se). 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí