
Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Evou Moravcovou, vedoucí kuchařkou základní školy v Motyčíně.
Jaký je současný trend vašich strávníků?
Spousta z nich se učí jíst jídla z čerstvých surovin. Na to z domova totiž moc zvyklí nejsou. Pro ně je běžné rychle připravené jídlo. Oni naši stravu z čerstvé zeleniny ani neochutnají a vrátí ji. Nemusejí čočku, hrách. Občas někomu zachutná grilovaná zelenina. Ale obecně moc hlad nemají. Dostávají totiž peníze od rodičů, aby si něco k jídlu koupili. Bude trvat ještě nějakou dobu, než pochopí, co je pro ně dobré.
Z čeho jsou děti nadšené?
Z obyčejných škubánek, ze svíčkové, z guláše, z krupicové kaše. Milují bramborový knedlík politý osmaženou cibulkou…
Liší se ve vnímání školní stravy druhý stupeň od prvního?
Druhý stupeň více zkouší, co by mu mohlo chutnat. První stupeň je nadšený téměř ze všeho.
Jan Murárik
- Základka na talíři: Anketu ovládla kuchyně Sedmičky a Osmičky< Předchozí
- Základka na talíři. Dana Sládková o novinkách v chutích dětíDalší >