Osobnosti školních lavic: Lukáš Jungmann, budoucí restauratér

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v novém seriále postupně představíme. Střední hotelová škola vybrala Lukáše Jungmanna (16), vítěze celostátní soutěže o nejlepší svačinu roku 2015.

Když se řekne Jungmann, vybaví se mi obroditel českého jazyka. Co ti jde lépe, čeština, nebo vaření?
(směje se) Zatím vaření…

S ním jsi loni na podzim sklidil zatím svůj největší studentský úspěch. Jak ses do té soutěže dostal?
Společnost Rio Mare vyhlásila téma na variace zdravé školní svačiny s tuňákem. Poslal jsem do soutěže recept a na základě toho mě vybrali do finále. 

Máš vřelý vztah k rybám?
Popravdě řečeno, na ryby jsem alergický, a co jsem vytvořil, jsem neochutnal… Zhruba jsem tušil, jak to asi chutná, dal jsem výrobek otestovat lidem kolem sebe a ti mi potvrdili, že je to dobré. 

Z čeho se svačina skládá?
Z bezlepkového listového těsta, z kterého jsem upekl malé houstičky, rukoly, cherry rajčat, strouhané mrkve, citronové šťávy a sýru cottage. Ve finále nás bylo asi patnáct a každý před komisí předvedl svůj recept v praxi. Naštěstí se mě neptali, jestli mi to chutná (směje se).

Proč jsi šel studovat na hotelovou školu?
Svým způsobem, kromě toho, že mě vaření a obsluha baví, jsem na ni šel studovat tak trochu ze své pohodlnosti. Původně jsem chtěl jít na policejní školu do Prahy, ale nakonec jsem si řekl, že na hotelovku nemusím dojíždět tak daleko. Doma jsem zkoušel občas vařit, protože mě to baví, tak jsem usoudil, že by nebylo od věci naučit se vařit pořádně.

Co jsi do té doby uvařil nejsložitějšího?
Pro sebe vajíčka nebo čínu, mámě jsem pomáhal s gulášem. Doma experimenty nezkouším, ale troufnul bych si podle receptu na spousty jídel.

Co ses naučil za první školní rok?
Orientovat se v kuchyni (směje se). Poznal jsem, co je zapékací miska, naučil jsem se, co se k čemu používá.

Jaké jsou tvoje plány do života?
Chtěl bych mít vlastní menší restauraci v Praze. V bližší budoucnosti bych rád dostal někde dobré místo. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí