Osobnosti školních lavic – Karolína Černá zažila praxi u Beáty Rajské

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále postupně představíme. SOU a SOŠ U Hvězdy vybrala Karolínu Černou (19), talentovanou modelovou návrhářku.

Co ti dává tahle škola?
Prostředky a zkušenosti, abych se mohla dobře naučit to, co chci jednou dělat. 

Proč jsi šla právě na tuhle školu, kde je obor teprve krátce, a ne jinam, kde už je dávno zavedený?
O modelářství a návrhářství jsem na základní škole přemýšlela delší dobu, a když otevřeli tento obor v Kladně, rozhodla jsem se pragmaticky. Nechtělo se mi dojíždět do Prahy.

Kdy tě začala krejčovina bavit?
Odmalička, asi jako většina holek, jsem si kreslila na panenky a oblékala je. Ale nikdy jsem si nemyslela, že se tím budu chtít třeba živit. Brala jsem to jako svůj koníček. Dokonce jsme se bála, aby mě to na škole nepřestalo bavit. Ale je to naopak. Čím víc se toho o oboru dozvídám, tím víc mě baví. Fascinujeme mne, že se oděvy dají vytvářet z čehokoli. 

Na praxi jsi byla u významné návrhářky Beáty Rajské. Co jsi poznala?
Jak má skvěle propracovaný management. Byla to výborná zkušenost, poznala jsem, jak to chodí ve velké zavedené značce. A že to jde i ve velkém, když to člověk v tomhle oboru myslí opravdu vážně. V současné době jezdím na praxi k Mirce Talavaškové. Bere mě na různé akce, seznamuje mě s dalšími návrháři, pomáhala mi s přijímačkami na vysokou školu. 

Kam ses dostala?
Chtěla jsem na prestižní pražskou Umělecko-průmyslovou, ale z téměř šedesáti uchazečů jsem skončila osmá a brali jen pět lidí… Rozhoduji se nyní mezi Západočeskou univerzitou a vyšší odbornou v Praze. Pak zkusím znovu tu Umprumku. 

Nesrazili ti sebevědomí, když ses na ni nedostala?
Nesrazili, jen se přede mne dostali zkušenější starší studenti, kteří třeba už mají za sebou vyšší odbornou školu. Pro mě byl obrovský úspěch, na jakém místě jsem se v přijímačkách umístila. Uvědomila jsem si, že mi na úspěch v přijímačkách na elitní školu chybí ještě nabrat dost zkušeností. Mně se sebevědomí ještě posílilo (směje se).

Máš jasno o své budoucnosti?
Udělat si vysokou školu, odjet na praxi do zahraničí, a pak se uvidí. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí