Osobnosti školních lavic – Vadim Tkačenko je špičkový youtuber

V Kladně je nejlepší a v žebříčku Česko-Slovenska se vejde do první třicítky. Sledovanost youtubera Vadima Tkačenka (17) jde do milionů. V současnosti studuje v „Účku“ Technické lyceum a jeho škola ho vybrala do seriálu Osobnosti školních lavic. 

Prý jsi široko daleko nejobdivovanější youtuber…
V Kladně ano. Určitě nejodebíranější. V současné době je být youtuberem, tedy tím, kdo točí zajímavá videa na internet, trend. Nevím, jak dlouho to ještě bude trvat, ale teď to tak je. Před pěti roky, když jsem s tím začal, tak to skoro nikdo nedělal. Aspoň ne v takovém množství. 

Měl jsi okamžitě úspěch?
Dva roky se nic nedělo. Moc lidí mě nesledovalo. Myslel jsem si, že když se budu točit, jak hraju počítačové hry a přitom to komentuji, že to někoho bude zajímat. Po dvou letech jsem razantně změnil styl. Hovořím o různých tématech, odpovídám na otázky. Většinou s mými fanoušky tvořím interaktivní videa. Každý můj videoblog je o něčem jiném. Zakládám si na kvalitě. Snažím se dělat co nejkvalitnější postprodukci. To znamená, že si čas od času tvořím scénář, pak video stříhám, upravuji. Dávám v průměru dvě videa týdně na hlavní kanál a na vedlejší kanál jednou týdně dávám videa osobnějšího charakteru. Točím ve vlastním pokojíčku.

Je o tobě známo, že jsi placený profesionál. Jak se v tomto oboru vydělává?
Na Youtube se dá aktivovat zpeněžení. To se před samotným vstupem youtubera spustí reklama. Tak za to máme peníze. Jsou to korunové částky za tisíce zhlédnutí. Ovšem když se to ve výsledku nasčítá, dává to pro mě celkem slušnou částku. Miliony ale zatím ne. I když mám něco kolem dvou milionů zhlédnutí, tak koruna za každého to není. Ovšem za svůj vrchol současný stav na Youtube nepovažuji. Mířím výš. 

Co ti parkuje před školou?
Nic (směje se), je mi sedmnáct…

A co to dělá s holkama, když tě potkávají, když tě poznají?
Občas mě poznají, zastaví na ulici, vyfotíme se, ale jsem sám, žádnou přítelkyni nemám. Asi pár holek z okolí by zájem mělo, ale já to nevyhledávám. Jsem velmi vybíravý. Mně musí holka sednout, abych s ní byl. Nechávám tomu volný průběh. 

Jak popularita zahýbala s tvým studiem?
Budu opakovat třetí ročník. Poslední půlrok jsem se ve škole moc neukazoval. Každý den mám nějakou obchodní schůzku. Buď se svým manažerem, nebo s firmami. Manažer mě zastupuje a shání zakázky. Vnitřně je pro mě důležitější Youtube, ale zároveň vím, že musím dostudovat. Bez maturity zůstat nechci. 

Co si myslíš, že bude dál s tvým životem po střední škole?
Baví mě filmařina a jednou bych chtěl točit. Hudební filmy, klipy. Už teď se rýsují zakázky. Je zvláštní, že jsem raději za kamerou, než před ní… 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí