Osobnosti školních lavic – Jakub Vetešník, mistr republiky

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. Základní škola v Ukrajinské představuje Jakuba Vetešníka (13), mistra republiky v kickboxu.

Za svou dosavadní kariéru jsi v kickboxu nasbíral devatenáct titulů mistra republiky. Který z nich bylo nejtěžší vybojovat?
Nemůžu říct jeden (usmívá se), před dvěma roky jsem chodil se staršími soupeři ve vyšší váhové kategorii, tak v té době byly moje tituly hodně těžké. Hodně obtížné to bylo na fyzičku. Byl jsem v mladších žácích a bojoval jsem ve váze do 47 kilogramů, teď jsem ve starších žácích a ve stejné váze.

Do vyšší váhy se ti nechce?
To už ne. Ta je do patnácti let a v ní jsou nejen starší, ale i těžší a lepší soupeři s většími zkušenostmi. Hlavně ten silový rozdíl je znát. 

Patnáct bude tvému bratrovi boxerovi. Zápasíte doma spolu?
Máme naštěstí každý svůj pokoj, takže ani ne, mám klid (směje se). On je mnohem vyšší a asi o třicet kilogramů těžší… Ale když jsou rodiče pryč, občas se do sebe pustíme. Samozřejmě to končí mou prohrou…

Jak skloubíš školu s bojovým sportem?
Až na jednu trojku, z fyziky, jsem s výsledky spokojený. 

Jsi spokojený i se školou jakou takovou?
Jsem rád, že chodím do Ukrajinské. Jsem ve sportovní třídě a máme v ní velmi dobrou partu. Co se učitelů týče, není nač si stěžovat, jsou vstřícní, milí a dost nás naučí.

Co plánuješ v blízké i vzdálené budoucnosti?
V té blízké bych rád získal titul prestižní organizace WAKO a v té vzdálené bych se rád jednou stal policistou, hasičem, nebo bych chtěl pracovat pro Český svaz bojových sportů.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí