Narodili se na Ježíška. Josef Drahota měl Vánoce o den později

Narodit se na Štědrý den může být z hlediska dárků a pozornosti okolí výhra. Ovšem jak to ve skutečnosti snášejí ti, kterých se to týká, jsme se ptali mezi Kladenskými. Šéfa fotbalového SK a podnikatele Josefa Drahotu (68) potěšily v dětství jako dárek brusle šlajfky. 

Co na to vaši rodiče, že jste se jim narodil pod stromeček?
Nevím, že by mně vyprávěli, že bych je třeba překvapil svým dřívějším příchodem na svět (směje se). Měl jsem se totiž narodit na Nový rok. Ale vím od nich, že jsem se narodil ráno a ten den byla silná bouřka s blesky, od kterých chytla stodola. To je asi na mém narození na Vánoce nejzajímavější. 

Slavil jste narozeniny zvlášť?
Ano, dostával jsem dárky k narozeninám ráno a pod stromeček večer, i když si vzpomínám, že jeden čas kvůli mně slavili rodiče Vánoce pětadvacátého. 

Co jste dostával v dětství za dárky?
Tenkrát naše dětství bylo chudé. Spousta dětí kolem Slánské ulice, kde jsme bydleli, pocházela z chudších poměrů. Třeba cvrnkací kuličky jsme si vyráběli ze střešních tašek a měli jsme velikou radost, když jsme v kuličkách porazili nějakého bohatšího kluka a vyhráli jeho duhovky. Takže já byl vděčný, když jsem dostal hokejku nebo brusle šlajfky, které jsem si šrouboval k bagančatům. 

Bylo míň dárků k narozeninám než k Vánocům?
Myslím, že jich bylo stejně. Jen ty narozeninové byly doplněné o dort.

Jaké budou vaše letošní Vánoce i narozeniny?
Jako obvykle si půjdu se starou gardou zahrát fotbálek a pak doma prožijeme vánoční večer. Přes den držíme půst, kdy jediné jídlo je kuba. S celou rodinou se sejdeme druhý den, kdy mi popřejí k narozeninám. 

Jan Murárik

drahotanastedry

Na Štědrý den ráno čeká Josefa tradiční fotbálek

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí