Mistr zmrzlinových chutí otestuje Kladno

V Česku patří mezi uznávané odborníky na chutě zmrzlin i nanuků. Ve společnosti Bidfood má na starost příchutě zmrzliny Prima. Pokud vám například šmakuje Mrož nebo Piknik, nevědomky tím chválíte právě jeho výsledek práce. Teď se po dvou letech vrátil do Kladna, aby pro vás zhodnotil chutě zdejších vybraných prodejců zmrzlin. Seriál startujeme rozhovorem s Lukášem Dědkem. 

Je vyšší spotřeba zmrzliny závislá na tom, jestli je venku vedro?
Vedro znamená okamžitý nárůst spotřeby zmrzlin. Pro nás zmrzlináře je i lepší pokud je přechod ze zimy do jara zlomový. Naopak v září, pokud teplota spadne na patnáct stupňů Celsia, si lidé v takovém množství jako na jaře na zmrzlinu ani nevzpomenou. Samozřejmě nejlepší teploty pro prodeje zmrzlin jsou nad dvacet pět stupňů ve spojení se sluníčkem. Tento rok cítíme celkové oživení ekonomiky, kdy opravdu lidé utrácejí více než v předchozích letech, a to se projevuje i ve zmrzlinách. Letošní červen byl pro naši značku absolutně rekordní v počtu prodaných zmrzlin.

V kterém ročním období je největší spotřeba nanuků?
O kornouty, zmrzliny na klacku a kelímky do 50 ml je největší zájem od  května do září. Rodinná balení, vaničky a polárkové dorty mají prodeje stálejší a prodávají se i v zimním období. 

Co je letos mraženým trendem v chuti zákazníka? 
Češi jsou dosti konzervativní. Stále nejvíce oblíbené příchutě jsou vanilka, čokoláda, jahoda a oříšek. To je však i v jiných evropských státech. Češi se odlišují v tom, že mají rádi tvarohovou příchuť. V poslední době jdou do popředí kvalitnější zmrzliny a cítíme zvýšení prodejů ovocných sorbetů. V Evropě je nyní populární příchuť slaného karamelu.

Co od testování zmrzlin v Kladně očekáváte?
Na zmrzlině vždy hodnotím vzhled, konzistenci a chutnost. Zmrzlina by neměla být hrudkovitá, měla by se táhnout s příjemnou chutí bez rušivých elementů. V neposlední řadě je také důležité hodnotit čistotu kolem výdejního místa a obsluhy.  Osobně mám nejraději jahodovou a čokoládovou, ale nejsem vyhraněný a většinou si objednávám podle dané situace, co mne zaujme. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí