Tenisoví trenéři. Maršoun má v akademii dva velké talenty

Po krátké pauze opět kladenské tenisové kurty zaplňují děti s raketami v ruce a areály zní hlasité pokyny jejich trenérů. V našem týdenním seriále nás zajímá právě život na kurtech z pohledu trenérů. 

Marek Maršoun vychovává ve své akademii pro velký tenis ty nejmladší hráče. Změnil se z vašeho pohledu vývojem času klient, nebo se mění jen doba a tenisoví žáci jsou v podstatě stále stejní?
Za čtyři roky, co trénuji, se počet lidí, kteří se chtějí tenis učit a zdokonalovat se, podle mne stoupá. Akademii jsme zakládali v roce 2015 a jen u nás je nárůst výrazný. V současné době evidujeme stovku klientů. A netrénujeme jen malé, například čtyřleté děti, ale chodí k nám i čtyřiasedmdesátiletá šikovná paní. 

Měnil se za ty roky přístup klientů k tréninku?
Vždy to bylo a je o přístupu jednotlivců k tréninku a tenisu jako takovému. Vždycky asi u tohoto sportu budou ambiciózní a ambicióznější rodiče. Z množství dětí, které se připravují pod odborným dohledem, pak jen tři čtyři mají na mezinárodní turnaje, desítka může hrát s různými úspěchy turnaje nižší úrovně. 

Kolik času osobně trávíte denně trénováním?
Zhruba sedm hodin. Také se počet hodin odvíjí od volných kurtů v odpoledních exponovaných hodinách. V tu dobu je v Kladně kurtů málo. 

Má Kladno tenisové talenty mezi vašimi nejmenšími?
Myslím si, že ještě uslyšíme o Štěpánu Mrůzkovi a Viktorii Havlíkové.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí