Tenisoví trenéři. Filip velký tenisový talent v Kladně nevidí

Po krátké pauze opět kladenské tenisové kurty zaplňují děti s raketami v ruce a areály zní hlasité pokyny jejich trenérů. V našem týdenním seriále nás zajímá právě život na kurtech z pohledu trenérů. 

Jiří Filip získal s kladenským hokejem několik mistrovských titulů, ovšem efektivně se dokázal ohánět také na kurtech s tenisovou raketou. V mládí pronikl mezi osmičku nejlepších Pardubické juniorky a za čtyřicet let trénování dokázal na antuce vychovat řádu šikovných hráčů.

Změnil se z vašeho pohledu vývojem času klient, nebo se mění jen doba a tenisoví žáci jsou v podstatě stále stejní?
V současné době trénuji pouze děti a hodně málo. Už mi není dvacet, ozval se věk a s tím spojené různé potíže (směje se). Na kurtech trávím dvě tři hodiny týdně. Výjimečně přijmu nového klienta. Když porovnám jednotlivá období, tak nyní chodí na tenis sice spousta dětí, ale připadá mi to, jako by chodily do družiny. Chtějí tenis hrát, naučit se ho, ovšem nechtějí tomu dát tu turnajovou řeholi. Většina z nich, co jsem si všiml, na konci školního roku raketu odloží a vezme ji do ruky zase na začátku září. Vyrojilo se i velké množství trenérů, kterých je mnohdy víc než hráčů… Trénování v tenise se přehouplo do komerce.

Kolik bývalo v Kladně trenérů v  době, ve které kladenský tenis produkoval nejvíce talentů?
Kladno bývalo střediskem výchovy tenisové mládeže pro střední Čechy. Maximálně dva s trenérským vzděláním, ostatní plnili úlohu dobrovolných trenérů. Dneska může trénovat každý, kdo má raketu… Za minulého režimu, abych mohl jako trenér působit v zahraničí, musel jsem si udělat první trenérskou třídu a mít k tomu pět let praxe ve vrcholovém sportu. Samozřejmě, v současné době je v Kladně několik kvalitních trenérů, kteří vychovávají tenisový potěr správně. Doba a početná konkurence je nutí trávit na kurtech s klienty i deset hodin denně. Není to zvláště v těchto vedrech ideální, ale jinak se tím neuživíte.

Má Kladno nějaký talent mezi nejmenšími?
Dětí je dost, jen výkonnostně tenis na Kladensku v současnosti vymírá. Zatím v nedohlednu je doba ročníků dětí 1987 až 1992. S těmi jsme vyhráli středočeský přebor. Kdysi jsem v Kladně trénoval Tomáše Trojance, mládežnického reprezentanta, a větší talent mi rukama neprošel. Možná nějaký talent zase vyrůstá, ale já ho teď nevidím. 

Jan Murárik

jirkama

Jirka má stále dětem co dát

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí