Základka na talíři. Iva Saková o trendech a stálicích školního jídelníčku

Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Ivou Sakovou ze „Čtrnáctky“. Pro školáky vaří od roku 1990.

Které z „povinných“ jídel byste pro současnou generaci školáků mohli z jídelníčku vyřadit, protože by jim vůbec nechybělo?
Zapékanou zeleninu, kapustu, brokolici… Trochu jsou už zvyklejší na takzvanou moderní zdravou stravu, například bulgur, protože ho znají z rodiny. Ale na tu zeleninu ještě moc zvyklé z domova nejsou. Přitom jim ji rodiče objednávají, aby jedly zdravě… Co se ovšem v poslední době zlepšilo, je množství konzumované luštěniny. Speciálně u nás mají děti rády čočku.

Od kterého pokrmu jste v minulosti ustoupili a dnes na jídelníčku není?
Museli jsme jednu dobu vařit jídla ze sóji, smažit tofu. To dnes na jídelníčku není. Zmizely i špagety polité kečupem. Musely jsme je vyřadit, i když se děti po nich mohly utlouct.

Jaké jídlo by děti mohly naopak každý den?
Omáčky. Rajskou, svíčkovou, ale také třeba Holandský řízek, dukátové buchtičky.

Kam směřuje v brzké budoucnosti trend vaření ve školní jídelně?
Bude se vařit více luštěnin. Co zůstane asi pořád, to jsou knedlíky a omáčky (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí