Základka na talíři. Milena Šímová o chutích žáků sedmičky a osmičky

Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Z jejích průběžných výsledků je vidět, kde o svou jídelnu žáci i učitelé nejvíce bojují. Seriál nyní doplníme rozhovory s vybranými kuchařkami jednotlivých školních kuchyní. Začínáme u Mileny Šímové, která ve společné kuchyni pro sedmou a osmou ZŠ vaří téměř čtvrt století…

Jak jste se octla za sporákem ne základní škole?
Tehdy jsem dala výpověď jako prodavačka a nastoupila jsem do kuchyně jako pomocná kuchařka.

Změnily se výrazně od té doby chutě žáků?
Výrazně se podle mne určitě nezměnily. Pořád u nich vedou buchtičky, špagety, řízek, ovocné knedlíky, smetanové omáčky, buchty, krupicová kaše a nově bramborové knedlíky přelité cibulkou. A naučili jsme je jíst koprovku s vajíčkem (usmívá se). Téměř už neděláme jídla ve fritéze na tuku, ale v konvektomatu.

Co se jí nového?
Dříve se například vůbec nejedl, tedy ani nedělal, bulgur. Ten je v současné době běžnou součástí jídelníčku.

Jedí všechno?
Některé děti nejedí vůbec, další vrací jídlo, které jen chutnají. Třeba lososa nám vraceli a mně krvácelo srdce. Radost mi dělá, když vidím, že jim chutná zelenina, ovoce, jogurty.

Změnilo se jejich chování ve školní jídelně?
V jídelně asi ticho nebude nikdy (usmívá se). Připadá mi, že bývalo tišeji. Stále však dokážou pochválit jídlo, řeknou nám, že jim chutná. To zahřeje…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí