Základka na talíři (s receptem). V Motyčíně táhnou krupicovou kaši v kotli několik hodin

V seriálu Základka na talíři jsme mapovali jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Začali jsme v Kročehlavech a končíme dnes ve Švermově. Jedenáctou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole v Jiráskově ulici v Motyčíně. 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 300.
Cena oběda: 32, 34 a 37 Kč.
Personál kuchyně: 3 (z toho 1 kuchař a 1 kuchařka).
Oblíbené jídlo žáků: špagety, krupicová kaše.
Oblíbené jídlo dospělých: svíčková. 
Výběr z menu: pečená ryby s hráškem a bramborem, zbojnická pečeně, hovězí s fazolkami na slanině, škubánky s kečupem, pražská pečeně s knedlíkem, krupicová kaše, kuřecí prsa na rajčatech, zapečené brambory s masem, hrachová kaše s uzeným, moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Recept 
Hovězí guláš
Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme na tuku dohněda, nejlépe na sádle. Přidáme opracované, na kostky nakrájené a okořeněné hovězí. Jakmile je maso zatáhnuté, přidáme mletou sladkou papriku, česnek a koření. Podlijeme vodou. Za občasného míchání dusíme do měkka. Guláš dochutíme majoránkou, česnekem, solí, zahustíme jíškou a provaříme.

Jan Murárik

zsmotycinjidlo
Podává se několik hodin tažená krupicová kaše, zeleninová polévka a pražská pečeně

zsmotycinjidelna
Pro kapacitu strávníků je jídelna s počtem míst na hraně

zsmotycinperson
Kuchař, kuchařka a jejich pomocné síly 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí