Přinášíme portréty osobností, které podnikají v centru Kladna. V místech, z kterých mnozí podnikatelé mizí či již zmizeli. Námi oslovení se snaží, vesměs s optimismem a úspěšně, centru města ponechat živou tvář. Dnes představujeme Ivetu Ivetu Švaříčkovou (na snímku vpravo) a Martinou Přibylovou z vyhlášeného bistra.
Jak se podniká s gastronomií v centru Kladna?
Iveta: My spíš chodíme do práce, než podnikáme. Dávno jsme poznaly, že z nás milionářky nebudou (směje se). Nepotřebujeme miliony, potřebujeme zaplatit vše, co pokaždé zaplatit musíme.
Martina: Začaly jsme v srpnu 2019 a než jsme se z těch začátků trošku vykopaly, tak přišel covid my jsme musely mít zavřeno. Pak se všechno otevřelo, ale lidi začali šetřit... V současné době se to zase začíná rozjíždět.
Co si pod pojmem rozjíždět můžeme představit?
Martina: Lidi poznají, když vaříte poctivě. Chodí k nám jak zákazníci z kanceláří, z firem okolo, tak lidé, kteří kolem nás projdou na úřad. Po pandemii ale už tolik nechodí studenti.
Musely jste zvednout razantně ceny?
Iveta: Začínaly jsme na sto devíti korunách a v současnosti se u nás najíte pod sto čtyřicet korun.
Studenti k vám přestali chodit po zdražení?
Martina: To si nemyslím. U nás nešetřili.
Iveta: Podle mne za to můžou ty dva roky, kdy bylo téměř pořád zavřeno. Odvykli si.
Jaké jsou chutě zákazníků v téhle době?
Martina: Moc se nemění. Řekla bych, že to pořád stejné.
Iveta: Vím zaručeně, že když dáme na polední menu španělskýho ptáčka, tak ten zmizí rychle, stejně jako brabec se špenátem a bramborovým knedlíkem nebo holandský řízek...
Děláte snídaně. Není to v dnešní době přežitek?
Martina: Jak kdy. Někdy přijde posnídat hodně lidí, jindy méně.
Iveta: K nám na snídani chodí stálí hosté. Kvůli nim nemůžeme mít ráno zavřeno (usmívá se).
Nevyplatilo by se nechat otevřeno i večer?
Martina: Když děláte hotovky, tak jste v provozu od brzkého rána a po zavíračce nakupujete suroviny. Večery už bychom fyzicky nedaly.
Iveta: A těžko bychom hledaly důvěru k personálu, který neznáme, aby v bistru místo nás obsluhoval večer.
Potvrzujete slova mnohých hostinských, kteří tvrdí, že spolehlivý personál je výjimkou...
Iveta: Shání se velice špatně. Lidi nechtějí dělat a v gastronomii vůbec ne.
Martina: Na praxi k nám chodí učni, a co víme, tak z každého ročníku u té práce zůstane pár lidí.
Vymře u nás jednou gastronomie kvůli nedostatku personálu?
Iveta: Tutově, nikdo v ní nebude chtít dělat.
Martina: Rodiče dají potomky na kuchaře-číšníka a ty děti se diví, že jsou celý den na nohou, že to je dřina. Přijdou v osm ráno a často už jsou unavení...
Zvolili byste pro vaše bistro jinou část Kladna?
Martina: Ne (usmívá se).
Iveta: Bistro stojí na úžasném místě.
Jan Murárik
- Podnikají v centru. Lukáš Hemek vsadil na degustaci v historickém hávu< Předchozí
- Tetování je jejich život. Nikol Červená dá na citátyDalší >