Podnikají v centru. Lukáš Hemek vsadil na degustaci v historickém hávu

Přinášíme portréty osobností, které podnikají v centru Kladna. V místech, z kterých mnozí podnikatelé mizí či již zmizeli. Tihle se snaží, vesměs s optimismem a úspěšně, centru města ponechat živou tvář. Dnes představujeme Lukáše Hemeka provozovatele Domu 550.

Co vás to napadlo zařídit si gastronomii v duchu dob minulých?
Vždycky jsem chtěl spojit gastronomii a kulturu s historickým přesahem. Nejsem z Kladna a tenhle dům jsem objevil náhodou. Hledal jsem něco kolem Prahy, a když jsem v tomhle kladenském domě vyšel na terasu, podíval se z ní na pěší zónu, tak jsem věděl, že to je to pravé místo. Stavba je z druhé poloviny devatenáctého století a patro určené pro hosty jsme vybavili v duchu Rakouska-Uherska. Před dvěma roky jsme prostor zkolaudovali. Primárně jde o zážitkovou restauraci s možností kulturních akcí.

Jak se podniká v centru Kladna?
Myslím, že jsme se s kolegou kuchařem tehdy rozhodli dobře. Po dvou letech slyším, že tohle na Kladně chybělo. Jsme na místě, které má potenciál.

Proč by k vám host měl přijít?
Ocitne se v prostředí, které má příběh. Zároveň si užije zajímavou degustační gastronomii, třeba i z devatenáctého století. V klidu, bez spěchu, v uzavřené společnosti.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí