Osobnosti školních lavic – Andrea Kracíková se chystá na kachnu se zelím

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále postupně představíme. Střední hotelová škola u Floriána vybrala Andreu Kracíkovou (16), talentovanou kuchařku.

Proč sis vybrala právě tuhle školu?
Protože mě vaření baví. A od malička mi máma říkala, které v kuchyni pomáhám, že jsem na vaření docela šikovná. A na škole mě začala bavit i obsluha hostů. Ráda se v obou směrech zdokonalím.

Jak do tvého života vstoupilo vaření?
Začalo to klasickou kuchyňkou, dětskou plastovou hračkou. A zhruba od svých osmi let s vařením doma pomáhám. Prvním samostatným jídlem byla míchaná vajíčka pro maminku. Prý se povedla. Pak jsem pokračovala knedlíky s vajíčkem. Teď si nosím ze školy recepty, které jsme se učili, a zkouším podle nich vařit doma. Prvním složitějším jídlem, které jsem zvládla sama, bylo kuře na paprice s knedlíkem.

Na co jsi u sebe pyšná, že jsi zvládla?
Na to, že jsem se zatím neopařila (směje se), že se zvládnu v kuchyni pohybovat. Doma se chystám na kachnu se zelím a bramborovým knedlíkem.

Kromě vaření se učíte jak správně obsluhovat hosty. Už ses v rámci praxe starala o někoho významného?
V Horním Bezděkově jsme obsluhovali prezidenta Miloše Zemana a s ním přes dvacet dalších hostů. Byla jsem nervózní, ale nakonec jsme byli pochválení.

Jaký je tvůj životní cíl?
Stát se dobrou kuchařkou, nebo servírkou.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí