Základka na talíři (s receptem). Na čtyřce letí špagety a ptáček

V novém seriálu mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled výlučně omezený na školy s kuchyněmi. Každá k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začínáme od Kročehlav a putování po jídelnách zakončíme ve Švermově. První je na řadě základní škola v Norské ulici (4. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši Anketu, ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 1000.
Cena oběda: 30, 33, 36 Kč.
Obsazenost kuchyně: 12 (kuchaři 4)
Oblíbená jídla žáků: Milánské špagety, sekaný řízek, rizoto, dukátové buchtičky.
Oblíbená jídla dospělých: losos, Španělský ptáček, roštěná.
Výběr z měsíčního menu: pečený králík se špenátem, krůtí játra na rajčatech, smažené rybí prsty, kuřecí špagety s brokolicí, jáhlová kaše s jablky, horňácký guláš s těstovinou, pečené kuře s červeným zelím a knedlíkem, zeleninový kuskus s hlívou ústřičnou, telecí v mrkvi, cizrnové bramboráčky.

Recept 
Šafránové rizoto s hráškem nebo fazolkami
Rýži propláchněte a nechte okapat. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Oloupejte a nakrájejte na plátky česnek. Na pánvi či v hrnci rozehřejte máslo, na kterém necháte zesklovatět cibuli, přidáte česnek a rýži, kterou lehce orestujete. Posypte ji šafránem a zalijte 2,5 deci vývarem. Osolíte, opepříte a přivedete k varu. Vařte za stálého míchání, dokud se nevyvaří všechna tekutina. Poté do rýže vmíchejte stejné množství vývaru, zakryjte ho pokličkou a vařte. Po deseti minutách do rýže přidejte petrželku a hrášek nebo fazole. Po dalších deseti minutách vmíchejte půlku másla a rizoto odstavte. Posolené a popepřené rizoto podávejte posypané parmezánem.

Tip kuchařek: na rizoto kupujte speciální rýži. 

Jan Murárik

ctyrkajidelna
Jídelna na čtyřce

ctyrkapersonal
Směna v kuchyni

ctyrkajidlo
Příklad menu: Šafránové rizoto, vepřové na paprice, květákový mozeček, luštěninová polévka

 

ctyrkasalatbar
Salátový bar v zeleninovém provedení

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí