Základka na talíř (s receptem). Na devítce se podávají špízy a krevety

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a putování po jídelnách zakončíme ve Švermově. Třetí v pořadí je základní škola ve Školské ulici (9. ZŠ). Další díl zveřejníme v úterý 9. května. 

Seriál doplňuje naši Anketu, v níž žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 300.
Cena oběda: 30 až 35 Kč.
Osazenstvo kuchyně: 4 (1 kuchařka).
Oblíbená jídla žáků: rajská, rizoto, špagety.
Oblíbená jídla dospělých: zeleninový salát s krevetami.
Výběr z měsíčního menu: hamburger, zapečené těstoviny, jelení svíčková, obalovaný květák, fazolový guláš, kuřecí špíz, kuře na paprice, smažené šišky.

Recept 
Kuřecí a sýrový špíz
Na špejli napícháme papriku, kuřecí maso, cibuli, vše obalíme v trojobalu a smažíme. Podává se s bramborem a tatarkou.
Na sýrový špíz použijeme eidam, niva a uzený. Každý kousek obalíme anglickou slaninou. Na špejli jednotlivé kusy prokládáme cibulí. Připravovat nejlépe ve fritovacím hrnci.

 

Jan Murárik

devitkajidlo
Příklad obědového menu na Devítce - vývar, fazolový guláš a obalovaný špíz s bramborem a tatarkou

devitkajidelna
Jídelna školy ve starých Kročehlavech

devitkabar.jpg
Salátový bar

devitakpersonal
Personál kuchyně



Počasí Kladno

Předpověď počasí