Základka na talíři (s receptem). Sedmička s osmičkou chodí na knedlík s cibulkou

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a putování po jídelnách zakončíme ve Švermově. Čtvrtou v pořadí je společná kuchyně s jídelnou pro základní školy v ulici Vodárenská (7. a 8. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování z mobilu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 900. 
Cena oběda: 30, 32, 35 Kč.
Personál kuchyně: 12 (3 kuchařky).
Oblíbená jídla žáků: smetanové omáčky, ovocné knedlíky, kynuté buchty, bramborové knedlíky bez masa přelité smaženou cibulkou či vypečenou šťávou, krupicová kaše, špagety, dukátové buchtičky.
Oblíbená jídla dospělých: řízek, bezmasá rizota, koprovka s vajíčkem.
Výběr z měsíčního menu: hovězí na smetaně, filé z talápie na másle a bylinkách, sladké šišky, Karlovarský guláš, hrachová kaše, Milánské špagety, smažený květák, bramborový guláš, vepřové v mrkvi, smetanová čočka, lasagne s vepřovým masem a sýrem, rizoto, zeleninové řízečky.

Recept 
Přírodní hovězí plátek
Omyté maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme. Plátky rychle opečeme na tuku. Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme maso a dusíme ho, až změkne. Měkké maso vyjmeme a šťávu z něj vydusíme na tuk. Zaprášíme ji moukou, osmahneme do zlatohněda, zalijeme vodou, rozšleháme, přivedeme do varu a dvacet minut vaříme. Proceděnou jí přes síto přelijeme na talíři vyskládané plátky masa a hned podáváme s libovolnou přílohou.

Jan Murárik

sedmjidlo
Hovězí plátek s rýží, ryba s kaší, buchty s povidly a tvarohem, polévka s nudlemi a vzorek zelenino ovocného baru

sedmjidelna
Jídelna pro Sedmičku a Osmičku

sedm.damy
Na rozmanité chutě žáků je personál kuchyně vždy připravený 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí