Základka na talíři. Desítka je zeleninová i omáčková

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá školní kuchyně k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a putování po jídelnách zakončíme ve Švermově. Pátou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole v ulici Cyrila Boudy (10. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 850.
Cena oběda: 33, 35 a 37 Kč.
Personál kuchyně: 8 (4 kuchařky).
Oblíbená jídla žáků: meloun, ananas, banán se zakysanou smetanou a čokoládovým topinkem, Caesar salát, boloňské špagety, rajská, vepřové na paprice.
Oblíbená jídla dospělých: zapékaný plátek s broskví a nivou se šťouchanými brambory.  
Výběr z menu: palačinky, koprovka s hovězím a vícezrnným knedlíkem, sekaná pečeně, lasagne s vepřovým a sýrem, bramborák se zelím, zapečené italské brambory s mozzarellou, špagety se sýrem a omáčkou.

Recept 
Italské brambory
Suroviny: brambory, rajčata, brokolice, olivy černé i zelené, mozzarella, oregano, bazalka, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a pokrájíme na kolečka. Do olejem vymaštěného pekáčku poklademe vrstvu brambor, které osolíme a poté přidáme plátky rajčat, nadrobno nakrájenou brokolici, olivy a nastrouhanou mozzarellu. Vše okořeníme bazalkou a oreganem. Na to opět položíme vrstvu brambor a takto pokračujeme, dokud nenavrstvíme celý pekáček. Pečeme dvacet minut na 180 stupňů. Deset minut před koncem posypeme nastrouhanou mozzarellou a dopékáme dozlatova. Zapečené brambory lze dozdobit čerstvými lístky bazalky.

Jan Murárik

desitkajidlo
Italské brambory, gulášová polévka a koprovka

desitkajidelna
Jídelna v pozadí s čerstvě vylisovaným jablečným moštem

desitkabar
Salátový bar

desitkakuchar
Personál kuchyně 


Počasí Kladno

Předpověď počasí