Základka na talíři (s receptem). Amálská nabízí oblíbenou českou klasiku

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá kuchyně k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a putování po jídelnách zakončíme ve Švermově. Šestou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole Amálská (1. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 460.
Cena oběda: 33, 35 a 37 Kč.
Personál kuchyně: 5 (3 kuchařky).
Oblíbená jídla žáků: rajská, palačinky, dukátové buchtičky, špagety.
Oblíbená jídla dospělých: řízek.
Výběr z menu: rizoto s kuřecím masem, vepřové výpečky se špenátem a knedlíkem, kuřecí nudličky s pórkem, moravský vrabec, nugety z tresky, čočka s vejcem, kuskus s kuřecím masem, boloňské špagety, krůtí plátek se sýrem, květákový nákyp s kuřecím masem, roštěná s rýží.

Recept 
Moravský vrabec
Omyté vepřové maso nakrájíme na kostky. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě za občasného přelévání masa vypečenou šťávou a horkou vodou dokud maso nezměkne. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, opražíme do zlatohněda, zalijeme vodou, prošleháme, podle chuti dosolíme, přivedeme k varu a vaříme dvacet minut. Poté ji přecedíme, přelijeme na maso a ihned podáváme s libovolnou přílohou.

Jan Murárik

amalskajidlo
Výpečky se špenátem, rizoto s kuřecím a drožďová polévka

amalskajidelna
Jídelna

amalskaperson
Pesonál kuchyně v Amálské

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí