Základka na talíři (s receptem). Stará Amálka vedle klasiky servíruje ryby a těstovinové saláty

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá kuchyně k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a seriál ukončíme ve Švermově. Sedmou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole Zdeňka Petříka alias „Staré Amálce“ (2. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním. Další díl seriálu vyjde v pondělí.

Počet strávníků: 900.
Cena oběda: 33, 35 a 37 Kč.
Personál kuchyně: 8.
Oblíbená jídla žáků: Milánské špagety, dukátové buchtičky, luštěniny, ryby.
Oblíbená jídla dospělých: guláš, svíčková, těstovinový a zeleninový salát.
Výběr z menu: rybí filé na másle, hamburská kýta, těstovinový salát s kuřecím masem, vepřový guláš, jahodové knedlíky se zakysanou smetanou, vepřový plátek s dušenou zeleninou, červená čočka s párkem, rizoto s drůbežím masem.

Recept 
Vepřová kýta na smetaně
Maso omyjeme a nakrájíme na díly. Ty osolíme, opepříme a zprudka na tuku ze všech stran opečeme. Maso vyjmeme a dlouze podusíme. Na výpeku zprudka osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, až se ztratí bílé zabarvení. Poté přihodíme cibuli. Když se lehce zpění, přidáme kořenovou zeleninu a vše důkladně propečeme až dozlatova. Přidáme hořčici, chvilku celé opékáme, mezitím přilijeme šťávu ze dvou citrónů a zalijeme zeleninovým vývarem. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vývaru, zhruba třicet minut povaříme a poté, stažené z ohně, dochutíme solí, citrónem a cukrem. Omáčku propasírujeme přes cedník, nejlépe tyčovým mixérem. Do propasírované omáčky vlijeme smetanu a pět minut povaříme. Podáváme s libovolnou přílohou. Omáčku můžeme nazdobit plátkem citrónu, brusinkami a našlehanou šlehačkou.

Jan Murárik

amalkajidlo
Podává se: pórková polévka s vejcem, studený těstovinový salát, hamburská vepřová kýta...

amalkajid
Jako ve většině kladenských škol, také na Amálce se musejí žáci v malé jídelně vystřídat

amalkasalatbar
Salátový bar

amalkabar
Kdo má chuť, může si dát svačinku

amalkaosazenstvo
Personál kuchyně doplňuje kuchař, jeden z mála na základních školách v Kladně


Počasí Kladno

Předpověď počasí