Základka na talíři (s receptem). Dvanáctka servíruje tři hlavní jídla

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá kuchyně k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a skončíme ve Švermově. Osmou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole Brjanská (12. ZŠ).

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 350.
Cena oběda: 30, 32, 35 Kč.
Personál kuchyně: 6.
Oblíbená jídla žáků: milánské a boloňské špagety, omáčky, knedlíky, smažené rybí prsty, dukátové buchtičky, palačinky, lívance, šišky s mákem, plněné ovocné knedlíky, ovoce.
Oblíbená jídla dospělých: maso, zapečené těstoviny, file.
Výběr z menu: bramborový guláš, drůbeží rizoto, halušky se zelím, žemlovka, vepřové s dušenou zeleninou, pečená krkovice se zelím a knedlíkem, hovězí rozlítaný ptáček s kynutým knedlíkem.

Recept 
Bramborový guláš s uzeninou
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky nebo kostky. Nadrobno nakrájenou slaninu roztavíme s 50 gramy tuku. Na rozpálené slanině osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a krátce ji zpěníme. Poté ji zalijeme menším množstvím teplého vývaru a základ krátce povaříme. Do připraveného vývaru vložíme nakrájené brambory, přidáme sůl, kmín, pepř a krátce podusíme. Z dalších padesáti gramů tuku a hladké mouky připravíme světlou zápražku a pečlivě ji rozmícháme ve vývaru. Rozmíchanou zásmažkou zahustíme částečně podušené brambory, přidáme třený česnek se solí a brambory podusíme doměkka. Hotový guláš dochutíme drcenou majoránkou, přidáme oloupaný, na drobné kostky nakrájený měkký salám a pokrm ještě krátce podusíme.

Jan Murárik

dvanactkajidlo
Menu: bramborový guláš, zapečené brambory, pečená krkovice, bramoborový knedlík, zelí, slepičí polévka

dvanactkabar
Salátový bar Dvanáctky

dvanactkajidelna
Jídelna hraje pestrými barvami

dvanactkapersonal
Personál ladí 


Počasí Kladno

Předpověď počasí