Základka na talíři (s receptem). Pětka je knedlíková

V seriálu Základka na talíři mapujeme jídelny kladenských základních škol spravovaných městem. Ne na všech školách vaří, a tak je náš přehled omezený na školy s kuchyněmi. Každá kuchyně k dotazníku přidala recept na oblíbený pokrm. Začali jsme v Kročehlavech a končíme ve Švermově. Devátou v pořadí je kuchyně s jídelnou v základní škole Moskevská (5. ZŠ). 

Seriál doplňuje naši webovou anketu (při hlasování pomocí mobilního telefonu otočte přístroj na šířku), ve které žáci a jejich rodiče, nebo i jiní strávníci, dávají či nedávají svůj hlas jednotlivým školním kuchyním.

Počet strávníků: 500.
Cena oběda: 35, 37 a 38 Kč.
Personál kuchyně: 6.
Oblíbená jídla žáků: omáčky s rýží, knedlíky s cibulkou, dukátové buchtičky, krupicová kaše. 
Oblíbená jídla dospělých: zelenina, dietní pokrmy, karbanátek, maso.
Výběr z menu: bulgur s dušenou zeleninou, karbanátek s bramborem a s hořčicí, paprikáš s chlupatým knedlíkem, bramborové knedlíky s cibulkou, file v sezamovém obalu, koprová omáčka vejce a knedlík, hrachové karbanátky s hrachovou kaší, kuře na zelí a šumavský knedlík, kuřecí nudličky s ananasem, bramborové knedlíky plněné zeleninou, řecké pasticio.

Recept 
Kuře na zelí 
Do pekáče rozložíme pokrájené zelí a nakrájenou cibuli. Kuřecí stehna opláchneme, osolíme a okmínujeme. V troubě pečeme na 200 stupňů Celsia až jsou stehna upečena. Podáváme s knedlíkem.

Bulgur se zeleninou
Bulgur propereme a dáme vařit v mírně osolené vodě. Nakrájenou cibuli orestujeme, přidáme papriky, lilek, cuketu a osolíme. Vše podusíme. Poté bulgur s podušenou zeleninou promícháme. 

Jan Murárik

petkajidlo
Vzor nabídky denního menu školáků

petkajidelna
Jídelna s pevnými židlemi

petkabar
Salátový bar

petkapersonal

Dámy za pultem pětky


Počasí Kladno

Předpověď počasí